Sultan 1.Murat

Sultan 1. Murat: Diğer isimleri ile; Murat Hüdavendigar veya Gazi Hünkar, 1326 yılında doğmuş  olan 1 Murat, Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun´un oğullarıdır. Babasından aldığı Yüz bin metre karelik Osmanlı Toprağını beş yüz bin metre kareye çıkarmış başarılı bir komutan ve Padişahtır.

 


 

Osmanlı´nın İlhanlı Devletine olan bağlılığının 1. Murat döneminde sona ermesinden dolayı " Sultan" unvanı ilk olarak 1. Murat´a verilmiştir. Çok başarılı bir komutan olan 1.Murat, babası Orhan Gazi´den devraldığı sancağı, Balkanlar´dan başlayarak Avrupa´ya sokmuştur. Daha şehzadeliği döneminde babası ile birlikte savaşlara katılmış, Bursa fethedildikten sonra Bursa Sancak Beyi olarak görev almıştır. Bir rivayete göre hükümdarlığı döneminde 40´tan fazla savaş yaptığı ve hiç yenilgi almadığı söylenmektedir. Bir taraftan Balkanlar´da savaş verirken, bir tarafta Karaman Oğlu Beyliği ile savaş vermiştir. Yapılan savaşta Karaman Oğlu Beyliği ordusu bozguna uğramış ve bütün eşyalarını ve silahlarını bırakıp kaçmışlardır. Ama tamamen yok olmamışlar, aha sonraki yıllarda Karaman Oğlu Beyliği 1.Murat'ın oğlu Yıldırım Beyazıt'ın da başına bela olmuştur.  1 Murat yapacağı bütün işlerde ve planladığı savaşlarda muhakkak ulemanın fikrini alır, öyle hareket ederdi. Yalnız, Osmanlı tarihinde kardeşlerini boğdurarak tahta geçen ilk padişah olarak bilinir. Bu sebeple yakınındaki üst rütbeli askerler ve vezir heyetini hep hanedan dışından oluşturmak zorunda kalmıştır. 

 

1.Murat Dönemi Fetihler


Sultan Murad Hüdavendigar'ın bütün hayatı sınır boylarında ve savaş meydanlarında geçti. Rumeli'den Anadolu'ya, Anadolu'dan Rumeli'ye durmadan dinlenmeden seferler yapan Sultan Murad Hüdavendigar, bizzat katıldığı 37 savaşın hepsini kazandı.

-1360 yılında Karadeniz Ereğlisi'ni fethetti.

-Ankara ve Sultanönü'nü de 1361 yılında Ahilerden geri aldı.

-1361 Yılında Çorlu, Keşan, Dimetoka, Pınarhisar, Babaeski, Lüleburgaz kalelerini ve Gümülcine, Eski Zağra ile Yenice dolaylarını fethetti.

-1362 ylında Edirne'yi aldı

-1363 de Bulgaristan'a girerek Filibe'yi, komutanlarından Evrenos Bey ise Serez'i aldılar

-1364 Sırp Sındığı Savaşı' olarak geçen zaferle, Rumeli'deki Türk hakimiyeti kesinleşti..

-1371 yılında Makedonya Fethedildi..

-1374 de Selanik Zaferini kazandı

-1375 de Niş fethedildi..

-1382 de İştip, Manastır, Pirlepe alındı

-1385 yılında Ohri fethedildi.

-1386 da Sofya'nın fethi gerçekleştirildi.

-1381 yılında Şehzade Bayezid'ın Germiyan Hükümdarı Süleyman Şah'ın Kızı Devlet Hatun'la evlenmesi dolayısıyla, Kütahya, Simav, Eğrigöz ve Tavşanlı Osmanlılara verildi.

 

Türklerin Balkanlardaki ilerlemeleri yeni bir Haçlı seferinin düzenlenmesine sebep oldu. Vezir Çandarlı Ali Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu, Bulgarları etkisiz hale getirdi. Türk Ordusu ilerleyerek Kosova'da Haçlılarla karşılaştı. Üstün haçlı ordusu Sultan Murad Hüdavendigar'ın kurdurduğu "Topçu Ocağı"nın kullandığı topun etkisi ile dağıldı.

 

Top, tarihte Türkler tarafından ilk kez Birinci Kosova Savaşı'nda kullanıldı.

 

Bu savaştan sonra Balkanlardaki Türk hakimiyeti güçlendi, ancak Sultan Murad Hüdavendigar şehit oldu. Babası Orhan Gazi'nin ölümünde 95.000 km2 olan devlet topraklarını 500.000 km2′ye çıkarmayı başaran Sultan Murad Hüdavendigar büyük bir padişahtı.

 

1.Murat Dönemi Yapılan Yenilikler

İlk kez Acemioğlanlar Ocağı, Yeniçeri Ocağı, Topçu Ocağı kuruldu.

İlk kez Pençik Sistemi uygulandı.

Rumeli Beylerbeyliği kuruldu.

İlk kez Tımar Sistemi uygulandı ve Tımarlı Sipahiler oluşturuldu.

İlk kez Kazaskerlik ve Defterdarlık makamı kuruldu.

İlk kez Vezir-i azam atandı.

 

Ülkenin hanedanın ortak malı anlayışı, "Ülke hükümdar ve oğullarının ortak malıdır." şeklinde değiştirildi. Böylece merkezi otorite güçlendirildi.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi